keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Opintoretki Helsinkiin 2.5.2012

Iloinen joukko kokoontui Eduskunnan vierailijasisäänkäynnin luona vapun jälkeisenä keskiviikkona. Aikuisopiskelijat ovat puurtaneet syyskuusta 2010 ja ansaittu erilainen koulupäivä oli alkanut osalla jo hyvin aikaisin aamulla. Keuruulta, Seinäjoelta, Parkanosta, Tampereelta ja Ruovedeltä oli lähdetty junalla tai linja-autolla ennen kukonlaulua.

Arto Pirttilahti oli tavannut ryhmän heidän aloitellessaan opiskelua. Tuolloin teemana oli aluekehitys ja seutuyhteistyö. Arto lunasti lupauksensa ja kutsui ryhmän vierailulle Eduskuntaan. 
 
Turvatarkastuksen jälkeen eduskunnan virkaopas ja Arton eduskunta-avustaja Elina Sieppi ottivat ryhmän ystävällisesti vastaan. Kierros kesti 45 minuuttia ja monet portaat kipitettiin ylös ja alas. Eduskuntatalo on sokkeloinen ja täynnä kiinnostavia yksityiskohtia. Vuoden talossa työskennellyt Elina kertoi vieläkin joutuvansa kysymään ohjeita jonkin tilan löytämiseksi. Kierroksen aikana ryhmä sai aimo annoksen kulttuurihistoriallista tietoa. Kansanedustajien työskentelyssä tärkeintä on valiokuntatyö. Kierroksen aikana havaittiin useita televisiosta tuttuja kasvoja, keskiviikko on valiokunta- ja täysistuntopäivä.

Kiireen keskellä Arto Pirttilahti tuli tapaamaan ryhmää ja kertomaan talousvaliokunnan työstä. Kokouksessa aamulla oli käsitelty energiapoliittisia asioita, joista kehkeytyi kiinnostava keskustelu. Yleistä taloustilannetta sivuttiin, samoin suomalaisten yritysten ja koulutuksen ajankohtaisia asioita. 

Iltapäivällä ryhmä kävi tutustumassa Hub Helsinkiin. Hub Helsinki on osa kansainvälisten Hubien kasvavaa verkostoa, joka toimii jo 20 maassa. Päämääränä on tuoda yhteen ihmiset, jotka ovat valmiita kokeilemaan, innovoimaan ja työskentelemään yhdessä. Visiona on hyvinvoiva ja menestyvä yhteiskunta. Hub Helsinki on osuuskunta, jonka toiminta perustuu yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen. Hubeja on Suomessa Tampereella, Jyväskylässä ja Salossa. Hubit tarjoavat työtiloja, verkostoitumista ja asiantuntijaseminaareja sekä työpajoja. 
Opiskelupäivä pääkaupungissa oli onnistunut ja antoi ryhmälle lisäpotkua viimeiseen opiskeluprojektiin – opinnäytetyöhön. Ryhmä valmistuu tradenomeiksi elokuussa. Pirkanmaan Ely-keskuksen rahoittama työvoimapoliittinen koulutus on osoittautunut todella tehokkaaksi. Vanhentunut opistoasteen tutkinto päivitetään vajaassa kahdessa vuodessa liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnoksi. Kaksi opiskelijaa on jo työllistynyt tutkintoa vastaavaan toimeen. He suorittavat tutkintonsa ryhmän mukana joustavin opiskelujärjestelyin. Työhaastatteluihin on kutsuttu useita opiskelijoita, ja jännityksellä koko ryhmä odottaa vastauksia.  Ryhmässä toisten auttaminen ja tukeminen ovat vertaansa vailla. Ilo oppimisesta ja hurtti huumori ovat hioneet timantin nimeltä 10SAMLIKOH.
 
Kirjoittaja yliopettaja Helena Kairamo, ryhmän tutor

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti