torstai 7. kesäkuuta 2012

Bäng – näin kaatuu matikkapeikko!


Tällä kertaa blogissa esiintyvät ilta- ja viikonloppuryhmä 10traden aikuisopiskelijat. Liiketalouden aikuistradenomikoulutus alkaa seuraavan kerran Virroilla vuonna 2013.

”Liiketalous on matemaattisesti lahjakkaiden laji ja olen aina halunnut päästä mukaan ”. Näin heittää TAMKin toisen vuoden aikuisopiskelija Tytti Päivärinta, joka on myös yrittäjä ja perheenäiti. Kunnianhimo ajoi Tytin laittamaan paperit sisään AMK yhteishaussa keväällä 2010.

Haastattelu: lähipäivänä pe 27.4.2012

1.        
      Mikä sai hakemaan kouluun?
Minulla ei ole teoreettista kokemusta, vaikka käytännössä olen ollut 20 vuotta yrittäjänä. Käytäntöä siis löytyy, mutta teoria puuttuu.

2.       Miten valitsit juuri tämän opiskelupaikan ja -ohjelman?
Tämä (Virrat) on lähellä kotia ja hain vain tänne, se oli suurin syy. Kun on lapsia, ei voi lähteä kovin kauas käytännön syistä. Koulutusohjelmasta saan omaan alaani tietoa. Kaikki opinnot ovatkin tavallaan olleet kiinnostavia, mutta kaikki ei ikävä kyllä vastaa tarpeitani, esim. kansainvälinen kauppa. Yrityksellämme ei ole ainakaan näillä näkymin tarkoitusta laajentaa asiakaskuntaa. Lisäksi olen aina pitänyt liiketalouden hallitsevia erittäin viisaina ja matemaattiset alat ovat olleet minulle aina suuri peikko.

3.       Millaisia odotuksia sinulla oli opiskelusta?
Minulla ei ollut mitään odotuksia. Tämä oli kuin hyppy pimeyteen. Valitsin aikuisopiskelun, sillä en voinut lähteä päiväopiskelijaksi. Aikuisopiskelu oli myös tulopoliittisesti fiksumpi vaihtoehto.

4.       Miten olet yhdistänyt aikuisopiskelun, lapset, kodin ja työn?
Huumorilla. Olen joutunut aikatauluttamaan elämäni kahden vuoden aikana täysin uusiksi. Kun lapset ovat koulussa tai nukkuvat, on aika tehdä kouluhommia. Koulun vuoksi myös omat harrastukset ovat jääneet täysin. Lapset ovat kuitenkin aina etusijalla. Koti voi räjähtää ja pyykit voi jäädä koneeseen, niillä ei ole nyt niin väliä.

5.       Oletko saanut muilta palautetta opiskeluistasi ym.?
Kyllä, olen saanut palautetta. Suurin osa tosi positiivista kun ovat kuulleet, että opiskelen ammattikorkeakoulussa. Palaute on ollut pääsääntöisesti positiivista, mm. olet reipas, sitkeä. Mieleenpainuvimman palautteen antoi paras ystävä: ”olet hullun kunnianhimoinen”. Yhtäkään negatiivista ei tule nyt mieleen, että ei sitä ainakaan paljoa ole tullut.

6.       Millainen olisi mielestäsi ideaalitilanne lähteä AMKin aikuispuolelle?
Ensimmäisenä mieleen tulee, että kun lapset ovat vähän isompia. Työn näkökulmasta, jos työpaikassa on vakaa tilanne, eikä mitään hirveitä muutoksia ole tulossa. Siten saa keskitettyä huomion enemmän kouluun, vaikka ainahan sitä jostain joutuu tinkimään.

7.       Miten aikuisopiskelu eroaa aikaisemmasta opiskelukokemuksestasi?
Aika paljon. Aikaisemmin olen opiskellut päiväopiskeluna luovilla aloilla esim. tanssimista ja nyt on miltei täysin tietokoneiden ääressä, sisältäen myös teoreettista opiskelua.

8.       Onko joku asia yllättänyt sinut liittyen koko opiskeluun?
Vaativuus on yllättänyt. Ja opiskelun kokonaisvaltaisuus, se vie kaiken ajan, omankin.

9.       Millaisia ominaisuuksia mielestäsi aikuisopiskelija tarvitsee?
Huumorintajua, sitkeyttä, pitkää pinnaa ja kunnianhimoa.

10.   Mikä saa sinut jatkamaan opiskelut loppuun?
Ääretön jääräpäisyys, periksi ei anneta.

11.   Ovatko odotuksesi täyttyneet?
kyllä ja enemmänkin.

12.   Anna kolme neuvoa opiskelua pohtiville
1.       mieti tarkkaan suuntautumisvaihtoehto 2. mieti realistisesti riittävätkö rahkeet 3. pidätä henkeä ja hyppää, siivet kyllä kantavat.
13.   Lähtisitkö uudelleen?
Luultavasti kyllä. Elämässä pääasia on olla matkalla, tämä on ollut huima matka. Juicen sanoin voisin tilannetta kuvata näin ”mistä tulemme, sen tiedän. Mihin olemme matkalla, osaan kuvitella. Sano missä mennään.

Sari Jalonen
10 Trade

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti