keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Leontopodium Alpinum - Edelweiss

Hiihtolomat ovat alkaneet tai alkamassa suomenmaassa. Laskettelijoille sekä hiihtäjille riittää latuja ja rinnettä valittavaksi asti. Etelästäkään ei tarvitse matkustaa kauas päästäkseen hiihtämään. Tämä tietysti näkyy ikävästi Lapin kohteiden sesongissa. Radiosta kuulin, että keskukset täyttyvät, vaikkakin varaukset tehdään nyt lähempänä loma-ajankohtaa. Hyvä niin!

Jaksettuani (toivottavasti, vielä on pikkuisen matkaa jäljellä) kahlata läpi toisen lumisen ja kylmän talven Suomessa, en kovasti ikävöi lumen keskelle lomailemaan. 

Vaikka lumi ja jää ei minua enää jaksa innostaa, ovat Alpit silti aina kiehtovat ja kauniit; vaikkapa lentokoneesta kuvattuna. Vuoristojono polveilee ja kiemurtelee kahdeksan valtion läpi Euroopan suurimpana ja korkeimpana vuoristona. Se on myös Euroopan nuorin vuoristo: vain noin 55 miljoonaa vuotta vanha.
Nuorukaisen korkein huippu on tunnettu Mont Blanc (4810 m) ja Alppien tunnetuin kasvi ehkä Edelweiss? Kuvaa kun katsoo, ei uskoisi, että siellä kasvaisi mitään elollista.

Alppien itäisen pään matkailukohteista on suosiotaan viime vuosina kasvattanut  Slovenia. 
Balkanin helmeksi kutsuttu Välimerellinen rantakohde tarjoaa myös noin 40 laskettelukohdetta talvimatkaajalle. Tarjolla on rantalomaa kesällä ja laskettelua talvella. Piipahdus yhteen Euroopan pienimmistä pääkaupungeista, Ljubljanaan, on paluu historiallisiin roomalaisaikoihin. Kaupungin nimi tarkoittaa "rakastettua" ja sellaisia ovat myös slovenialaiset. Ystävällinen palvelu on taattu pikku putiikeissa, toreilla ja kahviloissa.

Yhdistä Alpit ja shoppailu lentämällä Milanoon tai Torinoon ja reissaamalla noin tunnin-puolentoista ajan kohti luoteista Valle d´Aostaa. Uskomattoman kauniilla Alppiseudulla tarkenee usein lasketella T-paidassa. Kaiken kruunaavat hulppeat maisemat ja tukeva alppiruoka
Laaksossa sijaitsee myös harvinainen verovapaa ostoskaupunki, Livigno! Verovapaus säädettiin aikanaan turvaamaan tämän vaikeiden yhteyksien päässä sijaitsevan kaupungin elinkeinoa. Nyt sinne pääsee kätevästi talvella kahta reittiä ja kesällä kolmea. Verovapaus on silti säilynyt.

Lasketeltuaan tarpeeksi voi reipas matkaaja ajella Aostan kaupunkiin nauttimaan kahvit vuodesta 1886 toimineeseen Caffe Nazionaleen. Shoppailun voi aloittaa Torinossa, jossa 16000 liikettä, 60 toria ja 12 kilometriä katettuja ostoskäytäviä voivat jo kyllästyttää himoshoppaajankin. Vai voivatko? Milanoon Aostasta ajaa ruuhka-aikana noin 1,5 h. Sen shoppailumahdollisuudet ovat monen tiedossa ja vaatisivat kokonaan oman bloginsa.
Ikävä kyllä, italialaiset vaate- ja kenkäkoot eivät minunkokoiselleni ihmiselle ole parhaat mahdolliset. Eivätkä välttämättä kukkarollenikaan. Upeita, uskomattomia shoppailukeitaita Pohjois-Italia silti tarjoaa, siis ruuan, viinin, maisemien ja kulttuurin lisäksi. 
Kerro meille oma matkatarinasi, kommentoi tähän blogiin!
Oletko ajanut italialaisella moottoritiellä, entä alppitiellä? Mikä on paras keino selvitä?
Kiitorata näkyvissä
Kaasua ja silmät kiinni, sormi "töötille"?
Sydän lakkaa tykyttämästä koneen laskeutuessa turvallisesti koti-Suomeen!

Minkälaista pakettia kaipaat Pohjois-Italiaan tai muualle suuntautuvalle reissullesi? Klikkaa ja kurkista tarjontaa tästä. Paras tai pahin autoreissukokemuksesi? Oletko matkustanut Italian rautateillä? Kerro ja jaa kokemuksiasi!
Lämpimät terveiset jäätäväksi betonimöhkäleeksi muuttuneesta opiskelijaboxistani! Outi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti