perjantai 13. marraskuuta 2015

Tradenomikoulutus alkaa Virroilla syksyllä 2016

Tampereen ammattikorkeakoulun Virtain toimipisteessä on koulutettu 2000-luvulla useita tradenomin tutkintoon johtavia liiketalouden ryhmiä. Lisäkoulutuksen kautta monet ovat edenneet urallaan, osa on löytänyt uuden työpaikan, ja kaikki tutkinnon suorittaneet ovat päivittäneet omaa osaamistaan. Osalle on tullut yllätyksenä, kuinka paljon ovia ammattikorkeakoulututkinto onkaan todellisuudessa työelämässä avannut.

Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaminen omalla paikkakunnalla ei ole kaikille mahdollista. Syksyllä 2016 virtolaiset ja lähikuntien asukkaat ovatkin erikoisasemassa, sillä uusi tradenomien monimuotokoulutus käynnistyy Virroilla. 

Koulutus on suunniteltu vastaamaan työssäkäyvien tarpeita, lähiopetuspäiviä on vain kahdesti kuukaudessa. Myös työttömille koulutus soveltuu hyvin, ja harjoittelun kautta saattaa aueta uusia työmahdollisuuksia.

Nyt kannattaakin näyttää, että koulutukselle on Virroilla tarvetta ja hakea ensi kevään yhteishaussa opiskelemaan tradenomiksi. Koulutus soveltuu erittäin hyvin muun muassa merkonomin jatkokoulutukseksi. 

Jo hakuvaiheeseen kannattaa satsata pyytämällä kaikki työtodistukset hakemuksen liitedokumenteiksi. Hakua voi myös pohjustaa aloittamalla  opiskelun avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa.

Avoimen korkeakoulun opinnot osoittavat hakuvaiheessa aktiivisuutta ja myöhemmin ne voidaan hyödyntä osana tutkintoa. Verkko-opintoja on nykyisin tarjolla paljon, joten opiskelu onnistuu ajasta ja paikasta riippumatta. Avoimen ammattikorkeakoulun opintoja voi suorittaa Virroilla tänä lukuvuonna myös tutkintoon johtavan ryhmän kanssa, jolloin opiskelusta ei tule niin yksinäistä puurtamista.


Heli Antila

tiistai 10. marraskuuta 2015

Aikuisena opiskelemaan?

Hyvät oppimistulokset ja ilmainen koulutus ovat suuri vetovoimatekijä suomalaisessa koulutuksessa. Elinikäinen oppiminen ei silti ole vielä kaikille itsestäänselvää. Kun tutkinto tai työpaikka on saatu, kynnys palata koulunpenkille saattaa nousta yllättävänkin korkeaksi.

Pitkät opiskelutauot saattavat hankaloittavaa hakeutumista koulutukseen. Turhaan: lapsina, teininä ja aikuisena uutta tietoa omaksuu aivan erilaisesta näkökulmasta. Aikuisella on usein työnsä ja elämänkokemuksensa kautta paljon kirjoittamatonta osaamista. Tämä tekee myös teoreettisesta opiskelusta helpompaa.

Maailma ympärillämme muuttuu ja meidän on syytä muuttua sen mukana. Jatkuva kehittyminen saattaa tuntua työn ja perheen ohessa raskaalta, mutta opiskelu aikuisiällä on myös antoisaa. 

Monille opiskelusta tulee rakas harrastus, jossa kurssisuoritus seuraa toistaan, ja erilaisia näkökulmia alkaa syntyä uudella tavalla myös jokapäiväisessä työelämässä. Maailma onkin yhtäkkiä täynnä aivan uudenlaisia mahdollisuuksia.

Tänä päivänä opiskelu on sosiaalista. Opiskelijat eivät kyyhötä yksin pulpettiensa suojissa kuuntelemassa opettajan yksinpuhelua, vaan ryhmätöillä on merkittävä rooli. Asioita tehdään omatoimisesti ja ongelmiin etsitään ratkaisuja yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Oppiminen tapahtuu yhteisöllisesti.

Opettajan roolina on olla valmentaja, joka auttaa ja tukee tarvittaessa. Valmentajaopettaja auttaa opiskelutaitojen ja ajankäytön hallinnassa, ammatillisten verkostojen rakentamisessa sekä antaa vinkkejä ajankohtaisista teemoista ja lähteistä.

Heli Antila


sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Opiskelijat yritysten toimeksiantojen kimpussa

Yritysten ja opiskelijoiden yhteistyötä on tehty tämän syksyn aikana Ylä-Pirkanmaan alueella.
Yritykset ovat antaneet toimeksiantoja opiskelijaryhmille, jotka sitten ovat ratkaisseet niitä osana opintojaan. Lisäksi yhteistyötä tehdään hankkeiden, harjoittelujen ja opinnäytteiden tiimoilta.  



Syyskuussa TAMKin medianomi- ja tradenomiopiskelijoiden tiimit kokoontuivat Keuruulle oppimaan yhdessä ideointia ja hankevalmistelua. Keulink Oy:n ja Vesuri-ryhmä ry:n yhteinen toimeksianto oli yritysryhmähankkeen alkuvalmistelua. Tiimien valmentajina toimivat lehtori Heli Antila ja korkeakouluasiamies Helena Kairamo Virtain toimipisteestä.

Tampereella marraskuussa järjestetyssä InnoEvent-tapahtumassa opiskelijaryhmät saivat myös ratkaistavakseen Ylä-Pirkanmaalta tulleita toimeksiantoja. Tämän vuoden toimeksiannot ovat nähtävissä täällä.

Yhteistyö jatkuu myös keväällä. Yritysten kannattaakin olla itse aktiivisesti yhteistyötä ammattikorkeakoulun edustajiin ja kertoa kehittämistoiveistaan.

lauantai 11. huhtikuuta 2015

Mänttä-Vilppulan tradenomikoulutus kiinnosti hakijoita



Mänttä-Vilppulassa syksyllä alkava TAMKin liiketalouden tradenomikoulutus kiinnosti hakijoita. Juuri päättyneessä ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteishaussa koulutukseen oli kaikkiaan 241 hakijaa, joista Mänttä-Vilppulan koulutuksen asetti ensimmäiseksi hakutoiveekseen 85 hakijaa.

Tampereen ammattikorkeakoulun Mänttä-Vilppulassa alkavaa koulutusta on suunniteltu yhteistyössä seutukunnan elinkeinoelämän kanssa. Liiketalouden alan osaajille on tarvetta yrityksissä. Syksyllä 2015 alkava koulutus kestää 3,5 vuotta ja opiskelupaikkoja on 25. Koulutus koostuu lähitapaamisista ja etäopiskelusta. Lähipäivät pidetään TAMKin Mäntän toimipisteessä.

Liiketalouden tradenomi (AMK) on alempi korkeakoulututkinto, joka valmistaa työelämän asiantuntija- ja esimiestehtäviin. Tradenomikoulutukseen sisältyy markkinointia, tietotekniikkaa, laskentatointa, johtamista, yrittäjyyteen ja kansainvälisyyteen liittyviä opintoja sekä käytännön harjoittelua yrityksessä tai muualla työelämässä.

Opetushallitukselta saatujen tietojen mukaan korkeakoulujen yhteishaussa oli yhteensä 154 500 hakijaa. Eniten hakijoita oli Metropolia Ammattikorkeakouluun ja Helsingin yliopistoon. Tampereen ammattikorkeakoulu sijoittui hakijamäärissä kolmanneksi. TAMKiin kaikkiin koulutuksiin oli yli 20 000 hakijaa.

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteishaku päättyi 9.4.2015.
Lisätietoja koulutuksesta:
Lehtori Heli Antila, heli.antila@tamk.fi, p. 050 311 9596
Korkeakouluasiamies Otto Huttunen, otto.huttunen@tamk.fi, p. 050 441 3249
www.tamk.fi

keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Tradenomikoulutus alkaa syksyllä Mänttä-Vilppulassa

TAMK käynnistää Mänttä-Vilppulassa syksyllä 2015 liiketalouden tradenomikoulutuksen. Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna, eli se soveltuu hyvin työssä käyville aikuisille.

Mänttä-Vilppulassa alkavaa koulutusta on suunniteltu yhteistyössä seutukunnan elinkeinoelämän kanssa. Liiketalouden alan osaajille on tarvetta yrityksissä.

- Moni merkonomitaustainen opiskelija haluaa päivittää osaamistaan, joten tradenomikoulutusta kaivataan tällä seudulla, koulutuksesta vastaava lehtori Heli Antila kertoo.

Tradenomi (AMK) on alempi korkeakoulututkinto, joka valmistaa työelämän asiantuntija- ja esimiestehtäviin. Tradenomikoulutukseen sisältyy markkinointia, tietotekniikkaa, laskentatointa, johtamista, yrittäjyyteen ja kansainvälisyyteen liittyviä opintoja sekä käytännön harjoittelua yrityksessä tai muualla työelämässä. Harjoittelu on mahdollista suorittaa myös yrityksessä, jossa opiskelija on töissä.

- Koulutus sopii kaikille, jotka haluavat päivittää aiempia tutkintojaan tai laajentaa osaamistaan kaupalliseen suuntaan, Antila rohkaisee.

Koulutus kestää 3,5 vuotta ja opiskelupaikkoja on tarjolla 25. Koulutus koostuu lähitapaamisista ja etäopiskelusta. Lähipäivät pidetään kerran kuukaudessa torstaisin ja perjantaisin TAMKin Mäntän toimipisteessä.

Koulutuksen infotilaisuus järjestetään Mänttä-Vilppulassa tiistaina 17.3.2015 klo 17–18.30 Tampereen ammattikorkeakoulun tiloissa, Koskelankatu 2, luokka 242.

Infotilaisuus Keuruulla on torstaina 19.3.2015 klo 17–18.30, eCenter, Jussi-sali, Keskusaukio 3, 4. krs.

Koulutukseen haetaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteishaussa 17.3.–9.4.2015.

Tutustu koulutukseen

Lisätietoja:
Lehtori Heli Antila, heli.antila@tamk.fi, p. 050 311 9596
Korkeakouluasiamies Otto Huttunen, otto.huttunen@tamk.fi, p. 050 441 3249
www.tamk.fi

maanantai 12. tammikuuta 2015

Avoin amk Virroilla: Tilinpäätössuunnittelu ja verotus

Tavoite

Opiskelija tuntee välittömän verotuksen erityiskäsitteet ja -sisällön sekä kykenee hoitamaan yrityksen verotusasiat ja verosuunnittelun. Hän osaa suunnitella yrityksen tilinpäätöksen verotuksellisesti parhaalla mahdollisella tavalla ottaen huomioon voitonjakotavoitteet. Opiskelija pystyy hoitamaan myös yrityksen kotimaankaupan arvonlisäveroasiat asiantuntevasti. Hän tuntee myös yhteisökaupan ja sen ulkopuolisen kaupan arvonlisäverotuksen keskeiset asiat. Hän kykenee itsenäisesti hankkimaan uutta tietoa verotuksesta. Opiskelu perustuu laajaan tiedon hallintaan ja yhdistämiseen aikaisemmin opittuihin asioihin sekä itsenäiseen työskentelyyn.

Sisältö

  • eri yritysmuotojen verotus
  • kirjanpidon tulos ja verotettava tulos
  • poistot
  • vaihto-omaisuuden arvostaminen tilinpäätöksessä
  • varaukset
  • tilinpäätössuunnittelu eri yritysmuodoissa
  • arvonlisäverotuksen erityiskysymykset kotimaankaupassa
  • yhteisökaupan ja EU:n ulkopuolisen kaupan arvonlisäverotus ja arvonlisäverokirjaukset

Opetusmenetelmät

Lähiopetus, harjoitukset ja tentti

Opetusmateriaali

Sovitaan opintojakson alussa.

Vaadittavat esitiedot

Kirjanpito ja tietotekninen laskentatoimi sekä verotus tai vastaavat tiedot

Muuta

Opiskelu tutkinto-opiskelijoiden ryhmässä

Näin ilmoittaudut

Ilmoittaudu opintojaksolle ilmoittautumislomakkeella viimeistään viimeisenä ilmoittautumispäivänä, joka on näkyvissä opintojakson kuvauksessa. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen voit kysyä vapaita paikkoja avoimen AMKin toimistosta. Ilmoittautuminen muuttuu sitovaksi 7 päivää ennen opintojakson alkamista. Sen jälkeen veloitamme koko opintomaksun.

Kurssikutsun lähetämme ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen noin viikkoa ennen opintojakson alkamista. Siinä saat tarkemmat ohjeet opintojen aloittamisesta ja muun muassa käyttäjätunnusten hankkimisesta ennen opintojakson alkua.

TAMKin tutkinto-opiskelijat ilmoittautuvat Winhan kautta. Heidät hyväksytään opintojaksolle, jos ryhmässä on tilaa. Heille opinnot ovat maksuttomia.

Perumisehdot

Opiskelupaikka tulee perua avoimen AMKin toimistoon joko puhelimitse tai sähköpostilla. Opettajat eivät vastaanota perumisia. Ellei ilmoittautumista peruta eikä osallistuja saavu opintojaksolle, veloitetaan koko opintojakson hinta.

Ilmoittautuminen muuttuu sitovaksi 7 päivää ennen opinnon alkamista. Sen jälkeen veloitetaan koko opintomaksu.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

http://www.tamk.fi/web/tamk/-/tilinpaatossuunnittelu-ja-verotus

perjantai 9. tammikuuta 2015

Erkkaa verkossa -luennot Virroilla

Erityisopetuksen Erkkaa verkossa -luennot
VIRRAT Kevät 2015
Tampereen ammattikorkeakoulun Virtain toimipiste
Sipiläntie 1, C-siipi (käynti Rantatien puolelta)


Keskiviikko 21.1.2015 klo 14 -16
Nuoren osallisuuden tukeminen, opintojen ohjaus ja realistinen ammatinvalinta KM, erityisopettaja, opinto-ohjaaja, opettajan kouluttaja Anneli Muuronen, JAMK Erilaisia näkökulmia nuoren osallisuuden tukemiseen. Miten ohjaan nuorta kohti realistista koulutus- ja ammatinvalintaa rikkomatta nuoren unelmia? Koulutus- ja uravalinta ongelmanratkaisuna. Mahdollistanko vai estänkö nuoren osallisuutta omalla toiminnallani. Pitkospuita nivelvaiheisiin – nuoren tukeminen ja ohjaus siirtymissä.

Tiistai 17.2.2015 klo 14 - 16
Työrauhaa kohtaamisesta Erityispedagogiikan professori Timo Saloviita, Jyväskylän yliopisto Miten kehitän opettajan auktoriteettia? Näin poistat häiriöitä ylläpitävät asiat – silloin myös häiriö poistuu. Miten vältät valtataistelun?

Torstai 19.3.2015 klo 14 - 16
Alueellinen tasa-arvo ja koulujen välinen eriarvoistuminen FT, tutkija, aluetieteen yliopistonlehtori Venla Bernelius, Helsingin yliopisto Suomalaisen yhteiskunnan alueellinen eriytyminen tihenee erityisesti kaupunkiseutujen sisällä. Erot kaupunginosien välillä ylittävät monella kaupunkiseudulla jo koko maan kuntien väliset erot, ja eriytyminen on paikallisesti nopeassa kasvussa.

Torstai 16.4.2015 klo 14 -16
Vastuu ja velvollisuudet verkostossa Heikki Turkka, Aseman Lapset ry. Luento on osa PENTTI MURTO -seminaaria ”Alakko nää mua? – Yhteisillä kokemuksilla kohti osallistumista”

Erkkaa verkossa on Ammattiopisto Luovin toteuttama Suomen suurin erityisopetuksen verkkoluentosarja. Luennolle osallistuminen on maksutonta. Todistus luennoille osallistumisesta: Jos osallistut vuoden 2015 aikana vähintään kolmelle luennolle, voit saada niistä todistuksen esim. veso-päiviä tai täydennyskoulutuspisteitä varten.

Luennot lähetetään Luovin Oulun yksikön auditoriosta yli 90 etäpaikkakunnalle. Virrat on liittynyt verkostoon keväällä 2014.

Ilmoittautumiset ja lisätietoja www.luovi.fi/erkkaaverkossa