torstai 14. maaliskuuta 2013

Opiskelijatarinoita - osa 4


Tradenomi Minna Lähteenmaa:
Työskentelen kirjanpitotoimisto Pauli Kivimäki Oy:ssä Virroilla. Työnkuvaani kuuluu hoitaa asiakkaiden kirjanpidot, palkka-asiat, tilinpäätökset, veroilmoitukset ym. taloushallinnon työt. Asiakkaita on hyvin monenlaisia. Jotkin pienet yritykset eivät tarvitse kuin kirjanpito-, tilinpäätös- ja veroilmoituspalveluita. Toisissa yrityksissä taas hoidan kaikki paperihommat laskun vastaanottamisesta laskun maksuun, myyntilaskujen tekoon ja reskontrien hoitoon saakka. Asiakkaat tarvitsevat usein myös apua erilaisten hakemusten ja asiakirjojen laatimisessa.

Olin jo pitkään miettinyt opintojen jatkamista merkonomin tutkinnosta tradenomiksi, mutta opiskelemaan olisi pitänyt lähteä yli sadan kilometrin päähän, ja se tuntui aikataulullisesti liian haastavalta työssäkäynnin ohella. Kun kuulin, että omalla paikkakunnalla alkaa aikuisille suunnattu
ilta-, viikonloppu-, ja monimuoto-opetuksena toteutettava koulutus, päätin hakeutua siihen.

Minulla oli jo markkinointimerkonomin tutkinto. En ole kuitenkaan työskennellyt markkinoinnin parissa, vaan olin ollut lähes 20 vuotta erilaisissa taloushallinnon työtehtävissä. Halusin opinnoissani keskittyä taloushallintoon, josta tiesin olevan minulle hyötyä työelämässä. Ensimmäisenä vuonna sain markkinoinnin peruskurssit hyväksiluetuksi aiemman tutkinnon perusteella. Toisena vuonna vaihdoin markkinoinnin kursseja taloushallinnon kursseihin, joita kävin suorittamassa Tampereella oikeustradenomien ryhmässä ja suoritin joitakin taloushallinnon verkkokursseja. Mielestäni oli erittäin hyvä, että sain valita myös taloushallinnon puolelta sellaisia kursseja, joista uskoin olevan minulle hyötyä jatkossa. Tarvitsen jokapäiväisessä työssäni laajalti taloushallinnon tietämystä.

Lähiopetustunnit olivat mukavia ja tärkeitä. Ryhmätyöt olivat myös antoisia, koska niitä tehdessä sai pohdiskella asioita yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Koulutuksella sain päivitettyä tutkintoni ja ammattipätevyyteni. Sain itse suunnata opinnot niihin asioihin, joista tiesin olevan
hyötyä työelämässä. Koska olin työskennellyt jo useita vuosia taloushallinnon työtehtävissä, tiesin mitä asioita minun kannattaa opiskella lisää. Koulutuksessa opetettiin myös paljon hakemaan itse tietoa erilaisista lähteistä.

Minulle ilta- ja monimuoto-opiskelu oli ainut vaihtoehto opiskella, koska en halunnut jäädä pois töistä opiskeluiden ajaksi. Uskon, että ammattikorkeakoulututkintoa arvostetaan ja sen avulla on paremmat mahdollisuudet hakea uusiin työtehtäviin.

Onhan se haastavaa. Täytyy olla motivoitunut opiskeluun, koska se kestää melko pitkään. Minulla oli kalenteri, johon merkitsin kaikki lähiopetuskerrat, tehtävien palautusajat ym. asiat ja pyrin tekemään tehtäviä hyvissä ajoin, päivittäin, ettei niitä päässyt kertymään liikaa rästiin eikä kaikki jäämään viime tippaan. Viikonloppuisin pyrin tekemään pääosan tehtävistä ja lukemaan tentteihin. On myös tärkeää, että pystyy viettämään tarpeeksi aikaa perheen, ystävien ja harrastusten parissa, koska kolme ja puoli vuotta on niin pitkä aika. Kaikkea muuta elämää ei voi laittaa jäihin siksi aikaa. Opettajat olivat todella kannustavia ja muista opiskelijoista sai paljon apua ja tukea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti